tisdag 10 november 2009
Mårtensafton
Lite kul fakta : Mårtensafton infaller 10 november och Mårten Gås dagen efter. Det är på Mårtensafton som man ska äta gåsamiddag. En klassisk skånsk gåsamiddag består av: svartsoppa med krås, stekt gås med gräddsås, äpple, katrinplommon, potatis och gelé, äppelkaka med vaniljsås
Ursprunget till denna skånska tradition kommer från Frankrike. Man firade dagen till minne av helgonet Martin av Tours, som levde på 300-talet, med en stor höstfest.
Mårten Gås var en viktig helg för skåningarna. Barnen fick ledigt från skolan och eftersom man började förbereda för julfirandet kallades helgen ibland för "lille jul". Man ställde till med en stor festmiddag och de flesta åt gås då slakten inföll vid samma tid. I andra delar av Sverige kunde man äta fisk, gröt eller annat kött som kanin eller lamm.
Mårtensvädret skulle också visa hur vädret skulle bli resten av året. I Skåne ansåg man att vintern började vid Mårten. En eventuell köldknäpp samma dag kallades "Mårtensknuda".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lyxigt att bli bjudna på gåsamiddag. I Munka blev det ingen gås utan fisk ifrån Mölle. Vad fin Thyra är i sin grodtröja. Kram
SvaraRaderaIngen Gåsamiddag i Asmundtorp heller, pannbiff och potatismos :o). Kul med lite Fun Facts.
SvaraRaderaOch du...ses på jobbet imorgon.
Kramar